Hiljainen aamuhetki. Toiset nukkuvat vielä ja annan heidän nukkua ja nautin tästä rauhasta ja kynttilän valosta. Juon kolmannen kupillisen kahvia ja otan ties kuinka monennen konvehdin. Kävin jo pihalla sytyttelemässä tulet jäälyhtyihin. Tämä on sitä joulun tunnelmaa.

Jouluaatto, vuoden tärkein ja odotetuin päivä on nyt sitten ohi ja saa alkaa odottamaan ensi joulua. Oli jotenkin niin ihanan leppoisa aattopäivä, ei tuntunut minkäänlaista kiirettä eikä stressiä. Aamupäivä meni pieniä valmisteluita tehdessä ja Lumiukon jälkeen lähdimme kylille. Veimme vielä pari joulutervehdystä ystäville ja kävimme hautausmaalle viemässä kynttilät. Sauna lämpesi sillä välin. Nautimme joulusaunasta kynttilänvalossa, saunoimme pitkään ja hartaasti. Saunan jälkeen kävin hakemassa äidin meille. Veljeni ja hänen tyttöystävä tulivat meille myös joulun syömään ja viettämään iltaa.

Hassua tässä joulussa oli se että pukki tulikin jo ennen ruokailua. Pukki oli tosi kiva ja tuntui että jopa mummokin uskoi hänen olevan oikea joulupukki. Jätimme lahjat odottamaan kuusen alle syönnin ajaksi. Tyttö ei oikein malttanut keskittyä syömiseen...  Koirakin sai palan kinkkua ja muita jouluherkkuja ja tietenkin omat lahjapakettinsa. Se tuntui olevan hieman ihmeissään kaikesta tästä jouluhössötyksestä joulukuusineen ja pukkeineen.

Sain ihanan lahjan mieheltä, perinteisen mustan marimekon laukun. Miten se oikein osasi ostaa juuri sen mistä olen haaveillut jo kauan?

Tyttö sai ison kasan paketteja vaikka oli toivonut saavansa enintään kymmenen lahjaa. Hänen harmikseen monesta paketista paljastui vaatetta ja ne lentelivät samantien yhteen kasaan. Minäkin olin hieman yllättynyt siitä vaatemäärästä. Jos olisin tiennyt että muut ostavat hänelle vaatteita, olisin itse keskittynyt tuohon lelupuoleen. Illalla päästiin jo kokeilemaan uutta wii-peliä ja tytön lemppariksi tuli keilailupeli. Mutta ei se ole samanlaista kuin pelata yhdessä keittiön pöydän ääressä jotain kivaa lautapeliä. Semmoinen jäi tänä vuonna ostamatta ja hieman harmittaa. No ehkä sitten ensi jouluna...

Vieraat lähtivät noin kahdeksan aikaan ja kävin myös äidin viemässä "kotiinsa". Oli mukava nähdä kuinka äitikin oli tosi iloinen kun sai viettää joulua meidän kanssa. Se monta kertaa muisti sanoa että kuinka oli mukavaa. Siitä tuli erityisen hyvä mieli.

Tässä tämänvuotiset jouluherkkumme:

JOULUMENU 2009
ALKUPALAT
Glögisilli
Punainen joulusilli
Mustaherukkasilli
Rosépippurigraavilohi
Mätiä ja smetanaa
Mätileivät
Lihahyytelöleivät
SALAATIT
Kylmäsavuporosalaatti
Rosolli
Metsäsienisalaatti
Herkkusienisalaatti
PÄÄRUUAT
Kinkku ja ruskea sipulikastike
Keitetyt perunat
Lanttulaatikko
Porkkanalaatikko
Maksalaatikko
Keitetyt herneet
JÄLKIRUUAT
Lämmin leipäjuusto ja hilloja
Konvehteja
Jäätelöä ja kinuskikastiketta